Blomkål och broccoli gratäng
För att det inte ska vara helt tomt här innan jag hinner laga något och lägga upp det så fyller jag ut med lite från en gammal blogg.
I maj 2013 lagade jag ett alternativ till pasta eller potatis som blev oerhört omtyckt, inte bara av mej utan även av Jerker å Johan så jag tänkte dela med mej till er. Jag är ingen expert inom området men jag tror att man skulle kunna kalla det ett LCHF alternativ.
Blomkål och broccoli gratäng
1st blomkålshuvud
1st broccolihuvud
2st morötter (ganska stora)
Ostsås
50g smör/margarin
2msk mjöl
1,5dl vatten
1,5 - 2dl grädde
1,5 - 2dl mjölk
2dl riven ost
0,5st grönsaksbuljong tärning
1 ägg
Salt
Peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Skala och skär morötterna i "pengar", om du använder stora morötter kan det vara bra att även dela pengarna på två eller tre för att de ska mjukna snabbare. Lägg alla grönsakerna i kokande saltat vatten och låt dem koka tills de nästan är mjuka. Häll av vattnet och bred ut grönsakerna i en smord ungsfast form.
Ostsåsen
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll i vatten och vispa så mjölblandningen löser sej. Lägg i buljongtärningen, häll i grädde och mjölk. Låt koka/sjuda under omrörning några minuter. Salta och peppra. Ta från värmen och rör ner osten. Jag tog en blandning mellan vanlig hushållsost och parmesan. Rör sist ner ägget. Häll såsen över grönsakerna.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15min, eller tills det börjar få lite färg.
Detta serverade jag till biffar men lär funka utmärkt till tex fisk eller kyckling. Eller om man vill kan man säkert äta utan tillbehör.
Observera att jag aldrig mäter hur mycket jag använder av ingredienserna så jag har bara uppskattat hur mycket jag använde. Tiden i ugnen är även den en uppskattad tid. (Men spelar ju inte så stor roll eftersom det egentligen redan är tillagat när man ställer in det.)
Smaklig måltid! =)
I maj 2013 lagade jag ett alternativ till pasta eller potatis som blev oerhört omtyckt, inte bara av mej utan även av Jerker å Johan så jag tänkte dela med mej till er. Jag är ingen expert inom området men jag tror att man skulle kunna kalla det ett LCHF alternativ.
Blomkål och broccoli gratäng
1st blomkålshuvud
1st broccolihuvud
2st morötter (ganska stora)
Ostsås
50g smör/margarin
2msk mjöl
1,5dl vatten
1,5 - 2dl grädde
1,5 - 2dl mjölk
2dl riven ost
0,5st grönsaksbuljong tärning
1 ägg
Salt
Peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Skala och skär morötterna i "pengar", om du använder stora morötter kan det vara bra att även dela pengarna på två eller tre för att de ska mjukna snabbare. Lägg alla grönsakerna i kokande saltat vatten och låt dem koka tills de nästan är mjuka. Häll av vattnet och bred ut grönsakerna i en smord ungsfast form.
Ostsåsen
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll i vatten och vispa så mjölblandningen löser sej. Lägg i buljongtärningen, häll i grädde och mjölk. Låt koka/sjuda under omrörning några minuter. Salta och peppra. Ta från värmen och rör ner osten. Jag tog en blandning mellan vanlig hushållsost och parmesan. Rör sist ner ägget. Häll såsen över grönsakerna.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15min, eller tills det börjar få lite färg.
Detta serverade jag till biffar men lär funka utmärkt till tex fisk eller kyckling. Eller om man vill kan man säkert äta utan tillbehör.
Observera att jag aldrig mäter hur mycket jag använder av ingredienserna så jag har bara uppskattat hur mycket jag använde. Tiden i ugnen är även den en uppskattad tid. (Men spelar ju inte så stor roll eftersom det egentligen redan är tillagat när man ställer in det.)
Smaklig måltid! =)
