Pizza med egen tomatsås
För att det inte ska vara helt tomt här innan jag hinner laga något och lägga upp det så fyller jag ut med lite från en gammal blogg.
En dag i april-13 lagade jag pizza.
Tomatsås
1 gul lök
1 paket tomatkross
Ca 0,5 paket fryst basilika
1 tsk socker
Salt
Peppar
Chili explosion
Olivolja
Hacka löken mycket smått. Fräs den lite snabbt i olivolja. Häll på tomatkross och kryddorna. Låt puttra en stund, 5-10 min eller så.
Jag gjorde såsen på dagen och lät sen stå och dra till på kvällen så den blev aningen stark trots att när jag gjorde den tyckte jag inte den smakade så mycket. Så tänk på att den drar till sej lite med tiden. (Det borde bli gott med farinsocker istället för vanligt socker och kanske lite vitlök i skulle vara gott också)
Deg
50g jäst
4 dl ljummet vatten (finger varmt typ)
Lite salt
En skvätt olivolja
(vill du mäta föreslår jag kanske 1-2 tsk salt & ca 4 msk olja eller nåt)
Ca 9-10 dl vetemjöl
Smula jästen och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sej. Häll på salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den blir ganska lös. Låt jäsa under duk i ca 30-35 min eller så.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta mjöl på händerna och luft upp degen på mjölat bord. Dela degen i två. Tryck ut den ena delen så den blir ungefär lika tunn över hela (jag gjorde så tunn att den precis höll ihop, och lät den vara lite tjockare i kanterna) och lyft över den på en mjölad plåt. Gör likadant med andra delen.
Så smart var inte jag, jag tryckte ut hela degen och delade den efter det så pizzorna fick lite konstig form men vill man göra så så går ju även det bra, smaken är ju den samma även om de ser konstiga ut =)
Smeta på ett lagom lager av tomatsåsen. Strö över det du vill ha på pizzan. Jag tog smaksatta italienska skinkor, på den ena pizzan en skinka med peppar och paprikasmak och på den andra med vitlökssmak. Sen hade jag på gröna oliver, fetaost, zucchini och riven ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.


Jag vet att bilderna inte är sådär "kockiga" men de är i alla fall verkliga!