Köttfärslimpa
Du behöver:

500g köttfärs
1 morot
1 gul lök
Ca 1 dl créme fraiche
Svartpeppar
Vitpeppar
Salt
Paprikapulver
Gör såhär:
Riv moroten. Finhacka löken. Blanda morot, lök, créme fraiche, kryddor och köttfärs i en bunke. Det ska bli så pass fast smet att det går att forma en limpa. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja eller smör. Forma en limpa av smeten och lägg i formen. Grädda i 175 grader ca 30 min.
Sås
Du behöver:
50 g smör
1 köttbuljongtärning
En skvätt kalvfond (kan uteslutas)
1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
Ca 3 msk mjöl
Ca 4 dl vatten
Soja
1 dl grädde
Gör såhär:
Smäl smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl. Häll på vatten, kalvfond, tomatpuré och smula ner buljongen. Koka upp under omrörning. Häll i lite soja så såsen blir ganska mörkt brun. Låt sjuda några minuter. Häll på grädden och koka upp igen.
Servera med potatis (jag hade pressad), lingonsylt/rårörda lingon och eventuellt någon sallad eller grönsaker.
